Всяка година се случват някои неочаквани обрати и/или събития на световните

...
Всяка година се случват някои неочаквани обрати и/или събития на световните
Коментари Харесай

Пет изненади на световните пазари през 2021-а, които продължават и през 2022 година

Всяка година се случват някои непредвидени обрати и/или събития на световните (финансови) пазари, само че 2021 година беше цялостна с сходни изненади. Тук от финансови анализатори от " Финам " са посочени някои от събитията, които най-вече изненадаха вложители, компании и анализатори през 2021 година, като прогнозите са, че ще продължат и през 2022 година.

Прекъсвания във веригите за доставки

Пандемията през първите месеци на 2020 година мина изненадващо без съществени последици във веригите за доставки на артикули, с изключение може би на обстоятелството, че персоналните защитни средства бяха в дефицит за известно време. Но 2021 година бе белязана от мощни дефицити на някои артикули и внезапен растеж на инфлацията, провокиран от нарастване на предлагането. Изследователската компания Drewry, която пресмята междинните разноски за доставка на 40-футов резервоар по разнообразни направления, означи, че разноските са достигнали " връх " от 10 377 $ в края на септември - четири пъти повече от миналата 2020 година.

Впоследствие имаше спирания на работата на заводи и пристанища в Китай, както и в Югоизточна Азия, провокирани от напъните на държавните управления за угнетяване на огнища на COVID-19.

В същото време, най-голямо безпокойствие провокира избухливия растеж на търсенето на физически артикули: разноските за артикули за дълготрайна приложимост в Съединени американски щати са нарастнали с 34% на годишна база, до момента в който търсенето на услуги се е нараснало единствено с към 4%. Тъй като пандемията наподобява отстъпва, тази " празнота " сред търсенето и предлагането би трябвало да се понижи.

Проблемите с веригите за доставки обаче могат да продължат още известно време и през 2022 година.

Китайските пазари се обърнаха " с главата надолу "

През 2021 година откритият ред на финансовите пазари в Китай беше нарушен. През по-голямата част от последното десетилетие вложителите упорстваха за увеличение на достъпа до китайски финансови активи, като процъфтяващият софтуерен бранш в страната се смята за изключително прелъстителен. Въпреки това, строгите регулаторни ограничения през 2021 година доведоха до спад в показателя MSCI China Tech 100, който се намали с съвсем една трета от началото на годината. Цената на акциите на колоса за електронна търговия Alibaba падна с към 50% за същия интервал.

Най-голямата строителна компания в Китай, Evergrande, дълго време беше най-емблематичният знак на бранша на недвижимите парцели в Китай с огромен дял на заемните средства. Но през 2021 година той изпадна в несъстоятелност, макар напъните на държавното управление да ограничи заемите от страна на локалните строителни компании.

Сътресенията, следени както в китайския бранш на технологиите, по този начин и в бранша на недвижимите парцели, ясно демонстрират, че успеваемостта на вложенията в страната към момента може да се промени, в случай че " настроението " на китайското държавно управление се промени.

" Златната мина "

Анализатори и вложители чакаха след 2020 година, облагите да се възстановят през 2021 година. Мащабът на възобновяване обаче надмина съвсем всички прогнози. В края на 2020 година, анализаторите предвидиха приблизително 22% нарастване на облагите на фирмите от S&P 500 за 2021 година.

Финансовите резултати за 4-тото тримесечие на 2021 година към момента не са оповестени, само че към този момент се чака индикаторът да нарасне с 45%, което е по-високо от нарастването на облагата на акция на годишна база, записано през 2010 година, след международната финансова рецесия. Това частично се дължи на по-бързото от предстоящото икономическо възобновяване, като корпоративните облаги надвишават равнищата освен от 2020 година, само че и от 2019 година.

Всичко това слага фондовите пазари във евентуално по-трудно състояние в самото начало на 2022 година: част от икономическото възобновяване, което се предвиждаше да стане през 2022 година, може към този момент да се е случило.

Осреднената прогноза на анализаторите демонстрира доста по-скромен растеж на облагите за фирмите от S&P 500 през актуалната година - от 9%. За американските компании ще бъде мъчно още веднъж да надминат прогнозите с огромна разлика, както през 2021 година.

Публични против частни капитали

През първите 11 месеца на 2021 година посредством листване на борсата в Съединени американски щати са набрани 147,8 милиарда $, което е над двойно повече от сумата, набрана за същия интервал на 2020 година. И макар че растежът беше най-забележим през първите месеци на 2021 година, интензивността остава висока.

Настоящият взрив слага под подозрение концепцията, че обществените пазари биват непреклонно изтласквани от частния капитал.

През четвъртото тримесечие на 2021 година 621 компании в света станаха обществени, т.е. с 16% повече на годишна база. " Вълната " от обществени предлагания през 2021 година допуска, че тя може да продължи и през 2022 година, и че обществените пазари не престават да имат значително място.

" Зелени "  финанси

" Зелените " държавни облигации през 2021 година " наводниха " пазара и най-малко 20 страни са емитирали такива облигации през изминалатагодина. В средата на октомври 2021 година Европейски Съюз емитира първите си " зелени " облигации, на обща стойност 12 милиарда евро.

Може би най-интересните промени настъпиха в частния бранш. Инвестициите в започващи компании от региона на климатичните технологии доближиха 60 милиарда $ през първата половина на 2021 година, което е над три пъти повече от същия интервал на предходната година. Нещо повече, ползата на вложителите към производителите на електрически транспортни средства скочи внезапно - от Tesla до китайският CATL, водещият производител на акумулатори за еректромобили в света.

Понастоящем най-големите петролни компании в света са измежду фирмите, проучващи водородните технологии.

Струва си да се означи, че пазарът на " зелено " финансиране през 2021 година като цяло стана " по-зрял " и сериозен и евентуално наклонността ще продължи и през 2022 година.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР